Tinggal hanya dua hari lagi kita rakyat Malaysia akan pergi mengundi. Selamat mengundi kepada rakyat Malaysia yang layak dan berdaftar. Dirikanlah solat istikharah selalu sebelum membuat pemilihan. Moga pilihan kita adalah pilihan yang mendapat petunjuk dari Allah swt. Percayalah... pilihan Allah swt sangat sempurna lagi menyempurnakan.


Jika ada sebarang kesilapan/ketelanjuran dalam blog ini, silalah hantarkan peringatan kalian di sharifahaliman@gmail.com. Itulah tanda kita saling ingat mengingati akan balasan hari akhirat. Selamat beristiqamah dalam amalan ibadah yang dikerjakan.

Wednesday, May 23, 2012

Puncak Hill Dinaiki(PhD): Impian Bahagia

Di Puncak, Puncak Inn, Fraser Hill
Pantasnya masa berlalu. April lepas genaplah usia perkahwinan kami 17 tahun. Pelbagai detik manis, masam, tawar dan pahit dalam perkahwinan ini telah kami harungi. Pertolongan Allah swt, doa ibubapa, sokongan rakan dan sekelumit ilmu, iman serta ihsan dalam diri telah banyak membantu kami melayari hidup berumahtangga. Aku juga seperti pasangan lain, pasti mahukan bahagia berumahtangga hingga ke akhir hayat.  

Bahagia rumahtangga bukan bermakna hanya memiliki pasangan yang berwajah cantik/tampan bak selebriti. Lihat sahaja di mana-mana, ada pasangan selebriti cantik/tampan, runtuh rumahtangganya. Bahagia bukan bermakna hanya memiliki harta yang banyak. Lihat sahaja, ada pasangan kaya raya, gagal jua perkahwinannya. Bahagia rumahtangga bukan bermakna hanya memiliki anak perempuan sahaja, anak lelaki sahaja atau kedua-duanya. Lihat sahaja, ramai juga pasangan yang punya anak, kucar kacir hidupnya. Bahagia rumahtangga bukan bermakna hanya memiliki pasangan yang berkerjaya hebat. Lihat di luar sana, ada juga orang berkerjaya, tapi tidak bahagia rumahtangganya. 
Jangan sampai hilang segalanya

Pernahkah kita semarakkan semula tentang gambaran bahagia dengan pasangan kita sepanjang usia perkahwinan? Percayalah, gambaran bahagia sebelum dan selepas berkahwin memang ada perbezaan. Bersedialah untuk menerima perbezaan tersebut dengan hati terbuka dan minda yang positif. Berbahagialah bagi pasangan yang melakarkan gambaran bahagia berumahtangga berpaksikan hukum Allah swt dan syariat Rasullullah saw, walaupun bahteranya sering dilanda ribut dan gelora. Syukurilah dan berbahagialah dengan segala nikmat yang sedia ada dalam perkahwinan ini sebelum segalanya diambil semula oleh Yang Maha Pemberi. Alhamdullillah (33x).

Puncak Inn, Fraser Hill
Bahagia...Azan Berkumandang di Hill ini
Empangan Sungai Selangor
Taman Sebelah Food Garden
Suasana Hujan, Fraser Hill
Bird Life, Fraser Hill

No comments:

Post a Comment