Tinggal hanya dua hari lagi kita rakyat Malaysia akan pergi mengundi. Selamat mengundi kepada rakyat Malaysia yang layak dan berdaftar. Dirikanlah solat istikharah selalu sebelum membuat pemilihan. Moga pilihan kita adalah pilihan yang mendapat petunjuk dari Allah swt. Percayalah... pilihan Allah swt sangat sempurna lagi menyempurnakan.


Jika ada sebarang kesilapan/ketelanjuran dalam blog ini, silalah hantarkan peringatan kalian di sharifahaliman@gmail.com. Itulah tanda kita saling ingat mengingati akan balasan hari akhirat. Selamat beristiqamah dalam amalan ibadah yang dikerjakan.

Sunday, May 26, 2013

PRU Habis Dah(PhD): Tunjukkan Baktimu...

sumber: http://www.sunahsukasakura.com
Hari mengundi merupakan hari anakku pulang semula ke asrama. Sewaktu tiba di stesen bas Shah Alam, dimaklumkan bahawa bas mungkin akan tiba lewat tengah malam. Kegelisahan menunggu bas diganti dengan debaran menunggu keputusan rasmi PRU13 di TV1. Hati kecil tidak berhenti-henti berdoa agar Allah swt sentiasa selamatkan negaraku yang tercinta. Pada tika itu, hati kecilku menyakini apa jua keputusan PRU adalah ketentuan Allah swt untuk menjadikan Malaysia dan rakyatnya lebih cemerlang. Keyakinan ini adalah bertunjangkan kepercayaanku kepada Qada' dan Qadar. Ku yakin majoriti rakyat Malaysia juga sepertiku kerana semua rakyat Malaysia telah berusaha dengan caranya sendiri untuk berjaya dipilih (bagi ahli politik) dan membuat pilihan (rakyat Malaysia). 

Sebagai rakyat biasa, ku mahukan semua ahli politik terpilih (kerajaan/pembangkang) berkhidmat dengan lebih ikhlas dan sungguh-sungguh untuk membuktikan kewibawaan dan integriti masing-masing. Manakala semua rakyat jelata menyambung bakti mereka kepada agama, bangsa dan negara. Malangnya dan sedihnya.... pasca PRU13 tidak begitu. Kita masih mensia-siakan masa dan nikmat yang Allah swt anugerahkan. 

Pemerhatianku yang tidak sempurna ini mendapati... rakyat Malaysia masih diseret dan diheret ke senario politik yang membuatkan setiap insan tanpa mengira kaum, agama dan fahaman...kini hidup...saling curiga mencurigai. Kita buruk sangka sesama rakyat Malaysia dan lebih parah lagi kita seolah-olah buruk sangka kepada Allah swt

Sedih dan kasihannya kita kerana...Semakin terlerai nilai kasih sayang sesama kita. Semakin pudar sifat hormat menghormati sesama kita. Semakin merudumnya nilai kenegaraan kita. Semakin hilang indahnya peribadi Islam kita. Semakin jahilnya kita memahami sesuatu fakta dan hakikat. Semakin kasar dan kerasnya budi bahasa kita.

Nilai perpaduan rakyat Malaysia sedang menurun dengan laju. Penurunan ini membuatkan anasir jahat mudah menyerang dan menghasuti minda Malaysia dan rakyat Malaysia. Bangkitlah wahai rakyat Malaysia dari mimpi ngeri ini! Kita semua dambakan hidup yang tenang lagi menenangkan, bahagia  lagi membahagiakan, lengkap lagi melengkapkan serta berjaya dunia akhirat. 

"Ya Allah....selamatkanlah Malaysia dan rakyatnya serta tunjukkanlah kami jalan yang lurus.

No comments:

Post a Comment